Innlegg

Spennende kake?

Oppskrift på grytebrød (godt egnet til whisky)

Eltefritt speltbrød omarbeidet fra Trines matblogg

Her kommer nok en variant av det eltefrie brødet, bakt med fint og sammalt speltmel. Resultatet ble nok en gang et luftig og velsmakende brød, som jeg mer enn gjerne anbefaler videre. Til et stort brød i 6 liters jerngryte trenger du:

  • 650 gram siktet spelt
  • 325 gram sammalt spelt
  • 2/3 ts tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 7 dl vann
  • 1 dl appelsinjuice eller vann (eller hvetefritt øl)Strø så litt med på deigen i bollen og “brett” deigen i bollen ved hjelp av en slikkepott/sleiv eller hendene. Rotèr bollen mens du bretter. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger med litt mel til du synes deigen har en passe konsistens.
  • La brødet etterheve i 30-90 minutter. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i  ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Det er nemlig hele poenget med denne stekemetoden, brødet skal stekes med lokk.
  • Bland ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Jeg pleier å bruke bakevekten, sette bakebollen oppå og nulle ut mellom hver av ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 8-20 timer.
  • Når brødet er ferdig etterhevet «vipper» du det forsiktig fra bakebbollen og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 – 40 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 5-10 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Klubbwhisky #1

Da har Jæren kommunale whiskyklubb fått sin første klubbwhisky. Det ble en kjempetapning fra Adelphi/Bruichladdich på 11 år. En skikkelig bombe av en whisky. Vi takker Wenche og Eivind for å ha gjort dette mulig…godt jobba!

Årsmøte NWF

Fredag den 21 oktober ble årsmøtet til Whiskyforbundet avholdt på Bryne. Jæren kommunale whiskyklubb var nok best representert av alle med hele 14 medlemmer som kunne komme. Kjempekjekt at så mange prioriterte dette. Foruten selve årsmøte (som dere kan lese mer om på whiskyforbundet.no) ble der smakt på mange fantastiske whiskyer. Tusen takk til Daraca som stilte med både personell og whisky. Kvelden ble lang og etter ryktene var det virkelig lurt å bli der til slutt…da ble der visstnok servert Ardbeg 1975 som etter min mening er den ultimate whisky (skulle aldri gått hjem 🙂 )

Lørdagen var vi klar kl. 1300 til å gå på messe på Jærmuseet, som tidligere år var det også denne gangen en fantastisk messe med mye god mat.

Whiskyer

Da begynner klubben å likne en whiskyklubb 🙂
Vi har kjøpt inn 2 fantastiske whiskyer, den første vi kjøpte var en Ardbeg Dark Cove som er festivalwhiskyen til Ardbeg i år, neste umulig å få tak i noe sted i verden, men de har ennå et par flasker på Kvadrat. Den andre er enda mer spesiell, kun 250 flasker er laget. Dette fatet kommer fra Bruichladdic og er spesialtappet til Norsk whiskyforbund. Denne er 12 år gammel og er lagret på sherryfat.

Dere kan glede dere til smakingene fremover 🙂

Status 3/6

Vi er nå blitt 18 medlemmer, og har som det står andre plasser her på sidene fått oss org.nr. i Brønnøysundregisteret. Bankkontoen er og snart i boks, de trengte bare noen underskrifter men siden jeg var på Kreta når jeg fikk svaret har jeg ikke fått returnert disse.
Dette betyr at dere snart får tilsendt en regning på kontingenten.

Litt info

Der blir stadig nye medlemmer i klubben, vi er nå oppe i 16 stk. og vi venter svar fra 4 som vi har innbudt. Der har også kommet henvendelser om ønske om deltakelse i klubben “utenfra”, dette har vi imidlertid måttet sette på vent foreløpig. Vi har egentlig nådd den grensen vi satte for antall medlemmer, og vi tror vi må “kjøre” en stund med denne medlemsmassen før vi bestemmer oss for om vi skal slippe det mer fritt.
Hvis vi åpner mer blir det kanskje noe helt annet enn det vi har sett for oss, både med tanke på arbeid og størrelser på samlingene.

Jeg venter fremdeles på tilbakemelding fra Brønnøysundregisteret, men der står at saken er under behandling så det nærmer seg vel.

Stauning

Torsdag den 5/5-2016 besøkte vi Stauning. Det var en veldig positiv opplevelse, guiden (tror han heter Stefan) var veldig dyktig til å fortelle om hvordan de hadde gått frem for å komme frem til der hvor de var i dag. De gjør hele prosessen selv, inkl. malting (hvor de hadde laget en egen maskin til å vende kornet). Turen endte opp med smaking av de tre forskjellig whiskyene de lager….Jim Murray har gitt en av whiskyene deres 94,5 poeng, det skjønte jeg ikke, men det var en god whisky.
Jeg vil absolutt anbefale et besøk. Her er link til Stauning hvis dere lurer på mer.

20160505_161346

Torsdag skal vi besøke Stauning i Danmark. Vi gleder oss virkelig til å se hva de har å by på…følg med, fortsettelse følger 🙂

Whiskysmaking på Sting

Vi hadde en fin kveld sammen med de andre Whiskyklubbene i distriktet, takk til alle som var med å gjorde dette til en fin kveld.

Vil rette en spesiell takk til Bjørn og Eivind som trosset at alt gikk mot dem i forkant og allikevel fikk til en utmerket smaking.

2 kommentarer til «Innlegg»

  1. Gleder meg til nye whiskyopplevelser framover 🙂 Håper på et besøk på Stauning i sommer (høres kjekt ut Rolf) og gleder meg veldig til Hjørring i september 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.